Your cart

Heavy lifting creates flowing rails

Heavy lifting creates flowing rails

Innovative technology and strong backs are leveraged to create an elegant, flowing set of continuous guardrail in a San Francisco home.

The Project

For this modern renovation of a Noe Valley private residence, we fabricated two levels of continuous guardrail from solid 1/2″ steel plate (approximately 50 linear feet), as well as one flight of steel stair structure. We worked with San Francisco-based design-build firm, Il Nido Design, to create a unique and refined finished product. While the original design called for a painted white finish, during the fabrication process, the design team decided that the natural raw steel finish would provide a beautiful contrast to the surrounding white walls and light oak woodwork.

The Challenges

This project presented an exciting challenge for every aspect of the SF Metalworks team. From initial design development to careful site analysis and templating to execution of final fabrication and install, this project demanded our best from start to finish.

We used innovative surveying technology to accurately measure the site geometry, aiding design development and streamlining what is a typically lengthy templating and drawing process. With little room for error, our measurements and our fabrication had to be extremely precise to achieve a successful and timely install. We used point-cloud data collected on site to lay out the guardrail pieces in a digital model and generate files for precise water jet cutting.

Once finished, handling the large, heavy sections and placing them on site was challenging both due to the size of the parts and also the limited access into the entry where the stairway began. Working with and against these constraints, we devised an efficient system that ultimately made for an effective install.

The Result

In a comprehensive remodel every facet must come together to create a seamless finished home. Our scope of work on this project began as an essential, functional architectural feature but evolved to become a sculptural statement piece, adding to the overall uniqueness of the finished home.